<-Vissza

Ultrahang vizsgálat

Az orvosi ultrahangvizsgálat megahertz nagyságrendű magas frekvenciájú, széles sávú hanghullámokat (ultrahang) használ, melyeket a szövet különböző mértékben ver vissza, melyekből képeket lehet nyerni. A legtöbben erről a terhes nőben lévő magzatról alkotott képre asszociálnak, holott az ultrahangvizsgálat alkalmazási köre ennél jóval szélesebb. Használják még hasi szervekről, a szívről, a mellről, az izmokról, az inakról, az artériákról és a vénákról való képalkotásra is.

Kevésbé alkalmas aprólékos anatómiai részletek vizsgálatára, mint pl. a CT vagy az MRI, mégis számos előnye van, melyeknek köszönhetően ideális eszköznek bizonyul rengeteg helyzetben, különösen azokban, amelyekben mozgó struktúrák működését kívánják vizsgálni valós időben, illetve nagy előnye, hogy nem bocsát ki ionizált sugárzást.

Egyelőre nem tudunk semmilyen, az alkalmazásából fakadó esetleges negatív következményről, tehát meglehetősen biztonságosnak tűnik. Ezenkívül viszonylag olcsó és könnyen végrehajtható a képalkotás. A kapott valós idejű képek felhasználhatók az irányított folyadéklebocsátásra és szöveti mintavételre is.

A Doppler-ultrahangvizsgálat lehetővé teszi az artériás és vénás áramlás értékelését. Hasi, kismedencei ultrahang-vizsgálatra lehet szükség hasi és alhasi panaszok esetén, a lágyrész ultrahang-vizsgálatot pedig nyaki és egyéb lágyrészek elváltozásának gyanújakor szokás elrendelni. Utóbbi körbe tartoznak a felületes szervek, például a pajzsmirigy vagy például a nyirokcsomók. Szintén bevett eljárás az erek ultrahangos vizsgálata dohányzás okozta problémák, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség vagy más okból létrejött érelmeszesedés esetén. Az általunk alkalmazott energiatartományban az ultrahangnak biológiailag káros hatása nincs és semmilyen fájdalommal nem jár. Jellemzően fekvő testhelyzetben történő vizsgálatokról beszélünk, úgynevezett kontakt gél használatával. Ezek bőrbarát, vízoldékony, zsírt nem tartalmazó anyagok, amelyek a vizsgálat után letörölhetők. Maga a vizsgálat mozdulatlanságot igényel és kb. 10 percig tart.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]

Szent Erzsébet Kórház Gyógyszertára

Nyitvatartási idő:

Hétfő - Péntek 07:00 - 15:00
Hétvégén Zárva

Kártyaelfogadó hely:Hasznos linkek   |  Térkép   |  Impresszum   |  Webmail
© 2007 - 2020 Jászberényi Szent Erzsébet Kórház    Minden jog fenntartva. A weboldalakon található szövegek, képek, valamint ezek elrendezése szerzői jogvédelem és más vonatkozó törvények védelme alatt áll.    Fel ↑