Minőségirányítási csoport

Minőségirányítási csoport


Ügyfélfogadás:

Hétfő: 06.00 - 16.00
Kedd: 06.00 - 16.00


Minőségirányítási vezető: Dr. Szecsei Klára

Minőségirányítási asszisztens: Barta Ágnes, Palcsó AnnamáriaSalus aegroti suprema lex esto!/A beteg érdeke legyen a legfőbb törvény!A CLIV. tv. az egészségügyről minden egészségügyi szolgáltató számára minőségügyi rendszer működtetését írja elő.

A Kórház Önkormányzati döntés alapján 2002 júniusa óta tanúsított ISO alapú minőségirányítási rendszert működtet. A rendszer külső tanúsítása jelenleg az EN ISO 9001-2008 (MSZ EN ISO 9001-2009) szerint történik.

A jelzések értelmezése:
MSZ: Magyar Szabvány,
EN: Európai Szabvány,
ISO 9000: minőségirányításai szabványcsalád,
9001: Minőségügyi, minőségirányítási rendszer. Követelmények(a szabvány tartalma),
200X...: a megjelenés, a módosítás éve.
2008-ban megjelent az új minőségirányítási szabványrendszer, az ISO 9001-2008 (MSZ EN 9001-2009), amely megtartotta az ISO 2000 -ben kiadott felépítését, apró módosításokat tartalmaz.
Az ISO szabványok követelményeket fogalmaznak meg, esetünkben a humán szolgáltatói tevékenység teljes spektrumára vonatkozóan. Alkalmazásuk filozófiája, hogy a szervezet folyamatai reprodukálhatóan és ellenőrizhetően menjenek végbe.

A tanúsított minőségügyi/minőségirányítási rendszer kiépítésének célja: a jogszabályi és szakmai szabályoknak megfelelő szolgáltatói működés kialakítása, mely rendszer az üzemszerű működés minden pontján tervezhető, nyomon követhető, ellenőrizhető, szükség esetén javítható.
A minőségügyi rendszert folyamatosan működtetni és fejleszteni, a nem megfelelő gyakorlatot rendszeresen javítani kell, folyamatosan alkalmazkodni szükséges az új előírásokhoz, elvárásokhoz.A jogszabályi és szakmai elvárásokat adaptálni kell a Kórház adottságaihoz, lehetőségeihez. Vizsgálni/mérni kell az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők, a kórházi munkatársak, a tulajdonos elvárásait és lehetőségeinkhez mérten meg kell felelnünk azoknak.


A minőségirányítási standard feladatok működtetése mellett folyamatosan követni kell a változások generálta intézkedések megtörténtét is. A jogszabályi változások gyakorisága miatt az egészségügyi ellátás folyamatai időnként szétesni látszanak. A kórházi vezetésnek jelentős erőfeszítéseket kell tenniük a folyamatok irányíthatóságának megtartásáért.

Betegbiztonság:
A minőségi egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés olyan alapvető jog, amelyet az Európai Unió is elismer. Az EU ennek érdekében számos intézkedést és kezdeményezést fogadott el, melynek célja a nemzeti szakpolitikák támogatása és összehangolása.
Minden változás, fejlődés, szakmai tevékenység középpontjában a betegbiztonság optimális megvalósítása az elérendő cél. A betegbiztonság olyan szempont, amelyet az egészségügyi rendszer minden elemébe be kell építeni.

,,A minőség nem a minőségügyben keletkezik..." A minőséget a szolgáltatást nyújtók ,,állítják" elő.
Az egészségügyi ellátás értékét elsősorban nem az ingatlanok értéke, az infrastruktúra jelenti, hanem az ellátást nyújtók szaktudása. Nemzeti és EU-s igény a szakmai tudás és gyakorlat egységesítése a hatékony, hatásos és biztonságos betegellátás érdekében. Természetesen az ily módon szabályozott működés tág teret enged a betegellátás minőségének ellenőrzéséhez.

Az egészségügyi ellátórendszer kialakítása, fenntartása, működtetése költségigényes. Ajánljuk szíves figyelmükbe az alábbi idézetet:
,,Az egészség nem az egészségügyben keletkezik és nem is ott vész el..."


Minőségirányítási csoportA minőségirányítási oktatásnak egyebek között ki kell térnie:
(Minőségirányítási kézikönyv ME03-01):

1. a Kórház minőségpolitikájának és minőségirányítási rendszerének ismertetésére, az ezeknek való megfelelés fontosságára,
2. a dolgozó/munkatárs munkájának minőségre gyakorolt hatásának ismertetésére,
3. a javuló személyes teljesítmény előnyeire,
4. a saját szerep és felelősség ismertetésére,
5. a különböző eljárásoktól való eltérés következményeinek ismertetésére


«Vissza

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]

Szent Erzsébet Kórház Gyógyszertára

Nyitvatartási idő:

Hétfő - Péntek 07:00 - 15:00
Hétvégén Zárva

Kártyaelfogadó hely:

Hasznos linkek   |  Térkép   |  Impresszum   |  Webmail
© 2007 - 2018 Jászberényi Szent Erzsébet Kórház    Minden jog fenntartva. A weboldalakon található szövegek, képek, valamint ezek elrendezése szerzői jogvédelem és más vonatkozó törvények védelme alatt áll.    Fel ↑